Brand

#Brand

Med ett förändrat klimat ökar risken för klimatrelaterade katastrofer så som torka och bränder. Naturvårdsbränning är en viktig insats för att återskapa miljöer som annars skulle gått förlorade.

Genom branden får skogen en omstart och arter, som annars är konkurrenssvaga och sällsynta, kan etablera sig inom det brända området.

Här har vi samlat artiklar som på olika sätt lyfter brand och bränningar i skogen.

Artiklar & reportage

  1. Skogsbränder – så är beredskapen inför sommaren 2023

    Hur är Sverige rustat för en torr och varm sommar? Jenny Sander, handläggare skogsbrand på Myndig­heten för samhällsskydd och beredskap (MSB), berättar vad som görs för att förebygga och, om olyckan är framme, snabbt kunna släcka bränder i skog och mark.

  2. Forskarens råd för att återställa naturvärden: Släpp in ljus och värme

    Hur väl fungerar det att återställa ekologiska värden som försvunnit genom luckhuggning eller naturvårdsbränning? Det har forskare vid SLU i Umeå undersökt i ett projekt finansierat av Skogssällskapet.

  3. Skogsägarskolan om skogs­försäkringar

    Fler skogsbränder, hårda stormar och ökade problem med angrepp av skadeinsekter gör att fler skogsägare inser vikten av att försäkra sin skog. Men hur fungerar en skogsförsäkring, vad skyddar den mot och hur mycket ersättning kan du få? Skogssäll­skapets

  4. Forskning om skogsbrand för bete och biologisk mångfald

    Kan skogsbrand gynna den biologiska mångfalden och samtidigt bidra till en ökad produktion av vilt­ foder som håller nere betesskadorna i den brukade skogen? Den frågan undersöker Therese Löfroth, docent vid SLU i Umeå, i sitt forskningsprojekt som

  5. Rutiner och förberedelser vid risk för brand

    De senaste veckorna har brandrisken varit hög i stora delar av landet. Att ha rutiner på plats ger bättre förutsättningar för ett snabbt och effektivt släckningsarbete, om olyckan skulle vara framme.

  6. Skogsbrand en av alla risker att ta hänsyn till i skogs­skötseln

    På senare tid har frågan om en genomgripande skogsbrandanpassning av svensk skogsskötsel lyfts, bland annat i Vetenskapens värld i SVT. Mattias Berglund, skogsskötselchef på Skogssällskapet, tycker dock att det perspektivet är alltför ensidigt –

  7. Ständig beredskap nödvändig för att hantera skogsbränder

    Efter de omfattande skogsbränderna sommaren 2018 föreslår en statlig utredning att kommunerna ska få möjlighet att ta hjälp av skogs- och lantbruket för tidiga insatser vid skogsbrand, något som hittills varit i strid med gällande lag. 

  8. Torrt väder orsakar skogsbränder på många håll

    Det varma vädret har orsakat skogsbränder på flera håll i landet. Många oroar sig för en upprepning av den rekordtorra sommaren 2018 då 25 000 hektar skog brann. Vi har pratat med Markus Abrahamsson, skogsförvaltare och naturvårdsspecialist på

  9. Övervakningstjänsten Copernicus gav snabb krishjälp vid sommarens bränder

    Årets skogsbrandbekämpning underlättades av att de lokala brandstaberna snabbt fick tillgång till satellitbilder över brandområdena från EU:s övervakningstjänst Copernicus.

  10. Så skapar du en mer brandsäker skog

    Går det att skapa en mer brandsäker skog? David Israelsson och Markus Abrahamsson, skogsförvaltare och naturvårds­specialist på Skogssällskapet, ger sina bästa råd till skogsägare.