Vi har gjort Sveriges skogar och skogsägare rikare sedan 1912. Våra erfarna rådgivare hjälper dig – oavsett om du vill maximera intäkter, jakt eller naturvärden.

Vår i skogen för våra skogsförvaltare: Markberedning, plantering och inventering efter vintern

Foto: Ulrika Lagerlöf

Så fort snö och tjäle försvinner drar vårbestyren igång i skogen för Skogssällskapets skogsförvaltare, men förutsättningarna ser olika ut i olika delar av landet. Johan Nilsson är stationerad i Hässleholm, och för honom är februari ofta en hektisk månad. För David Israelsson som arbetar i Umeå med omnejd är det däremot full vinter fram till i april.

David Israelsson, skogsförvaltare på Skogssällskapet

David Israelsson

– Här i Västerbotten är det full fart i april. Det är den finaste månaden på året när solen skiner, skaren ligger tjock och vi kan inventera röjningsbehov på skidor och skoter, berättar David Israelsson.

David är stationerad i Umeå men arbetar i hela Västerbotten, och det skiljer stort mellan kust och inland.

– Vid kusten är det vår i april, men i inlandet kan det ligga en meter snö och vara fullt vinterföre på natten, berättar David.

I södra delarna av landet kommer vårbestyren igång betydligt tidigare.

– För mig som arbetar i Skåne, Blekinge och Småland är det mycket att göra i februari och mars. Då är avverkningarna i full gång samtidigt som markberedning och plantering ska starta. När jag är ute på fastigheterna inventerar jag vägar, diken, vägtrummor och vindfällen för att se vad som behöver göras efter vintern, säger Johan.

Johan Nilsson, Skogssällskapets skogsförvaltare i Hässleholm.

Johan Nilsson, skogsförvaltare i Hässleholm, på vårinventering.

Nedräkning inför granbarkborren

De diken och vägtrummor som blivit fulla med löv under hösten behöver rensas så att det inte blir översvämningar och vägar kan behöva rustas upp. Om vintern har varit blåsig kan det finnas en hel del vindfällen att ta hand om, och det gäller att få det gjort så snart som möjligt för att inte ge granbarkborren en skjuts.

– Granbarkborren använder vindfällda och andra försvagade granar för att föröka sig. När temperaturen stiger över 18 grader börjar granbarkborren svärma, och det är ofta kring april här nere i söder. Så då gäller det att vindfällena redan är ute ur skogen, säger Johan Nilsson.

– Om det inte är evighetsträd förstås, för då ska de ju ligga kvar, tillägger han.

Evighetsträd lämnas vid varje slutavverkning.

– Skogsägare undrar ibland varför det ligger kvar vindfällda träd efter en avverkning, men då är det sådana evighetsträd som fallit och som ska ligga kvar och bli till död ved till nytta för insekter och fåglar, säger Johan.

I Västerbotten är det först i maj som medeltemperaturen blir så pass hög att granbarkborren börjar ställa till problem.

– Det är verkligen skillnad. När Johan drar igång med markberedning och plantering så är det fortfarande vinter här uppe, när vi kan avverka och få ut virket på tjälade vägar, säger David.

fyrhjuling

När snön smälter i Västerbotten är fyrhjulingen användbar. Foto: David Israelsson

Har koll på hur skogen mår efter vintern

En normal vinter pågår avverkningarna utan problem fram till och med mars i Västerbotten.

– I april tinar oftast vägarna, så under en period får vi köra fram virket till vägarna och sedan låta det ligga till i maj när marken torkat upp tillräckligt för att det ska gå att köra igen, säger David.

När snön smält bort i inlandet kommer skogsvården igång även i Västerbotten, men det blir först i maj.

– Då startar vi igång med markberedning och plantering, säger David.

Skogsförvaltarna i de olika delarna av landet har olika villkor att förhålla sig till, men alla arbetar på samma sätt.

– För skogsägaren kan det vara en lättnad att veta att vi har koll på hur skogen mår efter vintern, vad som måste göras först och vad som kan vänta, säger Johan.

TEXT: Ulrika Lagerlöf

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.