Vi har gjort Sveriges skogar och skogsägare rikare sedan 1912. Våra erfarna rådgivare hjälper dig – oavsett om du vill maximera intäkter, jakt eller naturvärden.

Förbered inför barkborre­svärmningen

Granbarkborre. Foto: Göran Liljeberg

Foto: Göran Liljeberg

Den 20 april startade årets nationella svärmningsövervakning av granbarkborren. Skogsstyrelsen har, tillsammans med flera skogliga aktörer, placerat ut fällor på 60 orter runt om i landet.

När temperaturen stiger över 18 grader finns det risk att granbarkborren börjar sin svärmning. Då är det viktigt att hålla koll på skogen. Inventera din skog var fjärde vecka, så att du hela tiden upptäcker angreppen tidigt. Angripna granar ska avverkas och forslas bort så snart som möjligt.

Lär dig hur du inventerar din skog på barkborreangrepp i vår skogsägarskola.

Passa på – innan svärmningen startar – att avverka och forsla bort vinterns och vårens stormfällda granar. På så sätt minskar du tillgången på yngelmaterial för granbarkborren.

Via Skogsstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du följa svärmningsövervakningen på de 60 orterna, för att ha koll på när barkborren börjar svärma i din närhet.

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.