Stärkande skog ­– gå ut i skogens hälsokostbutik

Enbär. Foto: Pixabay

Dags att damma av den gamla bortglömda festdrycken enbärsdricka? Foto: Pixabay

I skogens skafferi finns mer än bara blåbär och kantareller. Bortglömda superbär, smarriga smaksättare och hälsobringande bark och kåda gömmer sig också bland träden. Lite som en dygnet runt-öppen hälsokostbutik – men kolla upp vad som ingår i allemansrätten innan du plockar hem.

Björksav. Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Björksav

Mellan snösmältning och knoppsprickning är det dags att tappa våren på flaska. Björksav utvinns ur björkträd och var förr ett viktigt vitamintill­skott på vårvintern. Idag är savtappning inte så vanligt, men det används faktiskt till mousserande vin i trakterna kring Östersund. Det går att tappa björksav själv, men se till att björken är din egen! Tappning av björksav ingår nämligen inte i allemansrätten.

Kåda

Bakteriedödande och antiseptisk – kåda är barrträdets egna geniala skydd mot sjukdomar och används bland annat i kådsalva. Ett universalmedel vid självsprickor, hälsprickor, sårläkning, spruckna läppar, insektsbett och stickor. Varför inte gå ut i skogen och samla kåda för att göra egen salva? Tänk bara på att det enligt allemansrät­ten inte är tillåtet att ta kåda från levande träd utan att fråga markägaren.

Älgört

Spana i diken och längs vägrenen efter gulvita, ho­nungsdoftande blommor under sommaren. Älgörten är nämligen inte bara vacker, utan man kan också använda den för att göra saft, te och älgörtsgelé. Dessutom innehåller den naturligt salicylsyra, samma ämne som i många värkmediciner. Älgörten har historiskt använts som smaksättare i öl och mjöd.

Sälgbark

Barken innehåller garvämnen som historiskt använts för att garva läder, och inom den traditionella sameslöjden används sälgbark fortfarande. Då barken innehåller salicylsyra gjorde man inom folkmedicinen avkok på barken som sedan användes till sårtvätt samt mot frossa, feber och utslag.

Tranbär

Ett superbär på en myr nära dig! Tranbär är rika på antioxidanter och C-­vitamin samt innehåller även stora mängder kalcium, magnesium och kalium. Plockas enligt folktradition helst när den första frosten kommit – då är de som allra sötast och godast. Tranbär passar utmärkt till saft, sylt, gelé och likörer. Att dricka osockrad tranbärssaft är ett gammalt husmorsknep mot urinvägs­infektioner.

Slånbär

Slånbär används på samma sätt som tranbär och är lika nyttigt – en näringsbomb i form av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Slånbären innehåller garvsyra som ger en kärv och bitter smak, men när temperaturen går ner under noll omvandlas garvsyran och den bittra sma­ken försvinner. Plocka därför när de har frusit för bästa smak. Och kom ihåg – bär heltäckande kläder då slånbär växer i täta snår med många vassa taggar.

Enbär

Dags att damma av den bortglömda festdrycken enbärsdricka? Den påminner en hel del om julmust och svagdricka, men är mer aromatisk i smaken och dracks förr i tiden mycket vid just jul och andra festliga tillfällen. Vill du plocka själv? Spana efter de mogna blå enbären – inte de gröna.

Om allemansrätten

Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen – oavsett vem som äger marken. Det gäller både på land och på vatten, till fots, på skidor, häst och cykel. En unik möjlighet att njuta av natur och friluftsliv, men också ett ansvar. Att inte störa eller förstöra är huvudregeln i allemansrätten och innebär bland annat att inte skada träd eller buskar, inte skräpa ner eller elda om det är mycket torrt väder eller blåser hårt. Läs mer om vad som gäller på www.naturvårdsverket.se

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.