Ledare Skogsvärden nr 3, 2020: Våga testa en "ny" metod!

Hyggesfria skötselmetoder diskuteras flitigt i dag. För en utomstående kan det kännas som det ”nya”, som ställs mot det dominerande trakthyggesbruket. I själva verket är det ju tvärtom.

Innan trakthyggesbruket gjorde entré i stor skala på 1950-talet var det blädning som dominerade som skötselmetod i Sverige. Man gick helt enkelt ut och högg ner de största träden. Problemet var att man inte funderade över nästa generation träd som skulle komma upp, vilket på sikt gav allt glesare skogar med låg produktion.

I dag finns en hel palett metoder som ryms under begreppet hyggesfritt, på s. 7–21 kan du läsa mer om dessa. Att säkerställa en god föryngring är en viktig och självklar del i att sköta skogen hyggesfritt i dag. Men det finns utmaningar. Hur undviker man att påverka markskiktet i en blädningsskog, när man måste in och hugga relativt ofta? Hur får man lönsamhet i åtgärderna? Skogen är en av Sveriges största basindustrier, och central i omställningen till en bioekonomi. Att skogsbruket fortsätter vara lönsamt är en förutsättning för att företag och industrier ska kunna satsa på råvaran.

Samtidigt i Tyskland har det hyggesfria brukandet blivit norm. Där är naturvärden och sociala värden i fokus. Dessutom värderas enskilda grova träd högt på virkesmarknaden, något som gör att det går att få lönsamhet också i en dyr avverkning. Ett exempel på hur kultur och marknad påverkar förutsättningarna, och att det vi tar för givet i Sverige i dag inte är en självklarhet.

Oavsett allt detta så finns det i dag gott om lyckade exempel på hur hyggesfria
metoder bidrar till att uppfylla skogsägarens mål. Det är också just det som är kärnan, menar vi på Skogssällskapet – vad du har för mål med skogen.

För dig som bor på din fastighet kan hyggesfria metoder vara ett sätt att skapa en vacker miljö runt gården, med kontinuerligt bevarat skogstäcke på en mindre yta.

För en kommun med tätortsnära skogar kan hyggesfria metoder vara ett sätt att uppnå en skog med höga upplevelsevärden för invånarna.

Den nya FSC-standarden som träder i kraft 1 oktober kräver, förutom de 5 procent som ska avsättas för fri utveckling, också att ytterligare 5 procent brukas med ”anpassad skötsel”. Här finns det alla möjligheter att prova hyggesfria metoder, och varför inte förlägga detta till en plats där du tycker att de estetiska värdena är extra viktiga? Vi hjälper dig såklart, både med planeringen och genomförandet.

Alla förändringar kräver att man utmanar gamla tankesätt och vågar testa nytt. På Skogssällskapet är en del av vår vision att ”vi vågar utmana gamla sanningar”. Var gränsen mellan gamla och nya sanningar går när det gäller hyggesfritt är inte givet. Trakthyggesbruket har varit en självklarhet sedan skogsbruket mekaniserades, hyggesfritt dominerade i århundraden innan dess. Oavsett vill jag hävda att vi inte behöver bli för kategoriska. Som skogsägare kan du ha flera olika mål i din skog, och till och med på samma yta.

Att det finns platser i din skog där hyggesfria metoder kan berika både dig och skogen är jag övertygad om.

Calle Nordqvist, vd Skogssällskapet

Publicerad i Skogsvärden nr 3, 2020

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.