Pågående projekt

Hur ska björk planteras på skogsmark?

I projektet kommer en försökserie att anläggas som utvärderar påverkan av planteringspunkt och gödsling på överlevnad och tidigt tillväxt av förädlade björkplantor. Målet är att ge rekommendationer till planterings­punkter, markberedningsmetoder och eventuellt gödselregim som ger hög överlevnad och hög tillväxt för björkplantor på skogsmark.

Björk. Foto: Ulrika Lagerlöf/Skogssällskapet

Foto: Ulrika Lagerlöf/Skogssällskapet

Intresset för plantering av förädlade björkplantor har under de senaste åren ökat, eftersom tillväxten har visat sig vara jämförbar med gran, samtidigt som björkskog tillhandahåller andra ekosystemtjänster än traditionell barrskog. Således har björk potential att vara en viktig del i ett mer diversifierat och hållbart skogsbruk med större riksspridning. Däremot finns det kunskapsluckor om hur man ska göra vid föryngringen för att få en lyckad etablering och snabb planttillväxt.

Att lyckas med föryngringen av skog är den enskilt viktigaste aspekten av hållbart skogsbruk, och sätter ramarna för det framtida beståndets skötsel och ekonomi. En lyckad föryngring ger goda möjligheter för flexibilitet i skogsskötseln och god potential för en hög produktion. Föryngring sker oftast via plantering och är relativt dyrt men en misslyckad föryngring är ännu dyrare. För barrplantor är rätt planta på rätt planteringspunkt receptet för en lyckad föryngring. Trots all insamlad kunskap är de praktiska resultaten långt ifrån optimala och många barrplantor dör under de första åren efter plantering (Holmström 2019). Plantorna riskerar även att bli utsatta för omfattande betesskador.

En lyckad etablering och snabb höjdtillväxt kan främjas genom val av planteringspunkt och eventuellt plantgödsling. Det är viktigt att kunna utvärdera planteringspunkten snarare än själva markberedningsmetoden, eftersom planteringspunkten i en markberedningsmetod kan skilja beroende på var plantan sätts, och olika metoder kan skapa samma planteringspunkt.

I projektet föreslår vi anläggning av en försökserie som utvärderar påverkan av planteringspunkt och gödsling på överlevnad och tidigt tillväxt av förädlade björkplantor. Med detta projekt ska vi förbättra det begränsade kunskapsläget om hur björk ska planteras på skogsmark. Målet är att ge rekommendationer till planteringspunkter, markberedningsmetoder och eventuellt gödselregim som ger hög överlevnad och hög tillväxt för björkplantor på skogsmark.

Ämne: Skogsskötsel
Startår: 2023

Oscar Nilsson

Fil D, forskare inom skogsskötsel

Vi bidrar till utveckling

Skogssällskapet är en av Sveriges största privata finansiärer av forskning och kunskapsutveckling om skog och naturvård.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.