Vi har gjort Sveriges skogar och skogsägare rikare sedan 1912. Våra erfarna rådgivare hjälper dig – oavsett om du vill maximera intäkter, jakt eller naturvärden.

Kunskapsbank

Välkommen till Skogssällskapets kunskapsbank! Här samlar vi artiklar och reportage om skogsskötsel, naturvård, avverkning, rekreation, viltvård och mycket annat. Artiklarna är indelade i åtta huvudämnen. Överst ser du våra sex senaste artiklar. Du kan också söka på valfritt ämne i sökrutan.

 • Artikel
  Skogsägare med hund. Foto: Christian Gustavsson

  5 tips till dig som letar skogsförvaltare

  Funderar du på att ta hjälp av en skogsförvaltare, men är osäker på om du behöver det eller inte? Här är fem frågor som kan vara bra att fundera igenom innan du går vidare.
 • Artikel
  Mikael Nummelin och Faisal Taks randbarkar på var sin sida. Först används yxa, därefter barkspadar i olika längd. Hedemora kommuns skogslag tillhör verksamheten som arbetsmarknadsenheten driver under namnet Mini Maxi, där man får chans till arbetsträning och en individuellt anpassad arbetsplan. Foto: Ulrika Lagerlöf/Skogssällskapet

  I Hedemora formas framtidens kvalitetsvirke

  Att få tag i kvalitetsvirke som håller till renovering av kulturbyggnader har blivit allt svårare. Nu tar Hedemora kommun, tillsammans med Skogssällskapet, saken i egna händer och randbarkar tallar som ska bli virke till kommunens framtida renoveringar.
 • Artikel
  Jenny Sander, MSB

  Skogsbränder – så är beredskapen inför sommaren 2023

  Hur är Sverige rustat för en torr och varm sommar? Jenny Sander, handläggare skogsbrand på Myndig­heten för samhällsskydd och beredskap (MSB), berättar vad som görs för att förebygga och, om olyckan är framme, snabbt kunna släcka bränder i skog och mark.
 • Artikel
  Ann och Janne Eriksson på Snöborg gård. Foto: Linda Axelsson

  Janne och Ann på Snöborg Gård: ”Höj blicken och se möjligheterna”

  Janne och Ann Eriksson driver Snöborg Gård i Dala-Järna, en familjegård med en 400-årig historia. Under åren har de utvecklat gården med solceller, vattenkraft­verk, kött- och foderproduktion och en storskalig potatisodling. Samtidigt som de lägger ner potatisodlingen satsar de på att skapa lönsamhet på den 250 hektar stora skogsfastigheten.
 • Artikel
  Smålom i gryningsljus. Foto: Mostphotos

  Jan Olsson anlade en våtmark i sin skog: "Det är väldigt vackert"

  En våtmark, viltbuskar och ett hundratal fågelholkar – skogsägaren Jan Olsson har gjort ett flertal förändringar för att främja ett hållbart skogsbruk och biologisk mångfald i sin skog.
 • Artikel
  Plantering. Foto: Thomas Adolfsén

  Skogsägarskolan: Så tar du hand om dina plantor

  Hur du hanterar dina skogsplantor är avgörande för en lyckad föryngring. Jonas Andersson, skogsförvaltare på Skogssällskapet i Göteborg, berättar vad som är viktigast att tänka på – från avverkning tills plantan kommer i jorden.

Ämnen