Vi har gjort Sveriges skogar och skogsägare rikare sedan 1912. Våra erfarna rådgivare hjälper dig – oavsett om du vill maximera intäkter, jakt eller naturvärden.

Kunskapsbank

Välkommen till Skogssällskapets kunskapsbank! Här samlar vi artiklar och reportage om skogsskötsel, naturvård, avverkning, rekreation, viltvård och mycket annat. Artiklarna är indelade i åtta huvudämnen. Överst ser du våra sex senaste artiklar. Du kan också söka på valfritt ämne i sökrutan.

 • Artikel
  Hanna Flink, produktions- och virkesansvarig på Skogssällskapet. Foto: Samuel Unéus

  Virkesexport skapar nya möjligheter för skogsägare

  I Sverige finns det gott om inhemska köpare av virke, men genom att vända blicken mot utlandet öppnas
  fler möjliga försäljningskanaler. Skogssällskapets Hanna Flink berättar om konkurrensfördelarna med att exportera sitt virke, hur processen går till och hur efterfrågan i Europa ser ut just nu.
 • Artikel
  Billy-bokhyllor. Foto: Ikea

  Hos Ikea blir spån och brännved till möbler

  Billy bokhylla och Pax garderober är två av Ikeas
  storsäljare som finns i många svenska hem. På Ikea Industry i småländska Hultsfred blir restprodukter från skogsbruket, tillsammans med returträflis, till spånskivor som används i Ikea-möblerna.
 • Artikel
  Virkestrave. Foto: Samuel Unéus

  Kunskap krävs för en lönsam virkesaffär

  När du som skogsägare vill avverka, hur vet du då att du får så bra betalt som möjligt för ditt virke? När, vad och hur är tre viktiga frågor att ställa sig för att göra en bra virkesaffär. Det berättar Sven-Olof Eliasson, Skogssällskapets skogsförvaltare på Gotland.
  – Marknaden förändras hela tiden, inte minst nu på grund av kriget i Ukraina. Vi skogsförvaltare har koll på vilken försäljningsform som ger bäst betalt för tillfället, säger han.
 • Artikel
  Bokskog i Kullaberg. Foto: Bengt Furenäs

  Från bok till glasspinne

  Hur blir ett bokträd till en glasspinne? Bo Bergqvist på Horna BB Forest guidar oss genom hela produktionskedjan – från avverkning i den skånska skogen, genom svarvar och tryckluftspressar till färdiga glasspinnar.
 • Artikel
  Harald Josephsson, skogsförvaltare i Kalmar. Foto: Fredrik Bankler

  Skogsägarskolan: Sätt upp mål för ditt skogsägande

  Vad har du för mål med ditt skogsägande? Den frågan är viktig att fundera igenom för att få ut så mycket som möjligt av sin skog– både idag och i framtiden. Harald Josephsson, skogsförvaltare på Skogssäll­skapet i Kalmar, berättar hur du gör en målanalys som sedan kan bli utgångspunkten för hur din skog ska skötas.
 • Krönika

  Virkeskrönikan: Nya spännande tider

  Pontus Larsson, Skogssällskapets virkeschef och affärsområdeschef Sverige, skriver om det aktuella läget på virkesmarknaden.

Ämnen