Vi har gjort Sveriges skogar och skogsägare rikare sedan 1912. Våra erfarna rådgivare hjälper dig – oavsett om du vill maximera intäkter, jakt eller naturvärden.

Kunskapsbank

Välkommen till Skogssällskapets kunskapsbank! Här samlar vi artiklar och reportage om skogsskötsel, naturvård, avverkning, rekreation, viltvård och mycket annat. Artiklarna är indelade i åtta huvudämnen. Allra överst på sidan ser du våra fyra senaste artiklar. Du kan också söka på valfritt ämne i sökrutan.

 • Artikel
  Tall. Foto: Hilla Aspman

  Ny forskning om hur skogsskötsel och klimatnytta hänger ihop

  Skogen och dess kollagring spelar en viktig roll för att bromsa klimatförändringarna. Men vilket är egentligen det mest klimat­smarta sättet att sköta skogen på? Karin Ågren på Skogforsk leder ett nytt forskningsprojekt, finansierat av Skogssällskapet, som ska undersöka detta – och sprida kunskapen vidare till skogsägarna.
 • Artikel
  Skogsindex våren 2022

  Skogsindex: Fortsatta toppnoteringar på både virkes- och skogsmarks­priser

  Trots en skakig omvärld med pandemi, krig i Ukraina och höjd inflation står skogen stark. Senaste Skogsindex visar nya rekordnivåer med stigande fastighetspriser och en fortsatt stor efterfrågan på skogsråvara med ökande priser som följd.
 • Artikel
  Plantering. Foto: Shutterstock

  Skogsägarskolan: Så lyckas du med skogsplanteringen

  Sommaren är på intåg och för många skogsägare är det lika med planteringstid i skogen. Att sätta rätt planta på rätt plats underlättar föryngringen – men hur, var och när ska man göra det? Staffan Mattsson, verksamhetsutvecklare på Skogssällskapet, guidar till en lyckad plantering.
 • Krönika
  Virke. Foto: Ulrika Lagerlöf/Skogssällskapet

  Virkeskrönika: Råvarumarknad ≠ Färdigvaru­marknad

  Skogssällskapets produktions- och virkeschef Pontus Larsson skriver om det aktuella läget på virkesmarknaden.
 • Artikel
  Maria Gardfjell (MP) och John Widegren (M) på Johns skogsfastighet i Östergötland. Foto: Lisa Öberg

  Maria Gardfjell (MP) och John Widegren (M) om skogen, skogsägandet och politiken

  Maria Gardfjell (MP) och John Widegren (M) ingår
  i riksdagens miljö- och jordbruksutskott. De kan därmed påverka vilka skogspolitiska förslag som läggs fram för riksdagen. Båda är skogsägare och vi möts på Johns skogs- och lantbruksfastighet i Östergötland för att prata om skogspolitik.
 • Artikel
  Sandra och Arvid Posse. Foto: Fredrik Jönsson

  Skogsägarna Arvid och Sandra Posse: "Vi tror på skogsbruket som en framtidsbransch"

  Sandra och Arvid Posse är båda uppvuxna i skogsägarfamiljer och äger sedan sju år tillbaka en fastighet i Västergötland, strax söder om Skövde. Med ett långsiktigt och produktionsinriktat skogsbruk i fokus resonerar paret kring framtiden och den pågående skogsdebatten.

Ämnen