Vi har gjort Sveriges skogar och skogsägare rikare sedan 1912. Våra erfarna rådgivare hjälper dig – oavsett om du vill maximera intäkter, jakt eller naturvärden.

Skogsägarskolan: Advents­pyssla med material från din egen skog

Adventspyssla med material från din skog. Foto: Annelie Österman

Foto: Annelie Österman

Gå ut i skogen och samla mossa, lavar, gran- och lingonris. På en liten stund kan du skapa julstämning genom att binda en vacker krans till dörren eller bordet. Här får du inspira­tion och tips på hur du kan gå till väga.

– Det finns så mycket material att hämta i skogen. Våga gärna mixa granris med till exempel rönnbär, säger dekorations­experten Annelie Österman, som ofta hämtar både material och inspiration i naturen. Hon bor mitt i skogen utanför Nyköping där hon även driver verksamheten Herrgården i Ladan som fokuserar på betonghantverk för hem och trädgård samt inredning och kläder.

– Jag går gärna ut i skogen och plockar material utefter årstid. I december är det läge för mossa och lav, gran- och tallris. Jag älskar kvistar med mossa på och tar gärna sådana som ramlat ner från trädet. Sen kan du smycka kransen till exempel med grankottar, rönnbär, mossa eller blåbärsris, säger hon.

Variera formen

Att binda en krans är varken särskilt svårt eller krävande, menar Annelie. Antingen har du en färdig stomme som du utgår ifrån, till exempel i armeringsjärn, eller så skapar du en egen med hjälp av granris och ståltråd.

– Jag älskar att vara kreativ och tänka utanför boxen. Du behöver inte göra en traditionellt rund krans. Våga testa andra former också. Jag gör bland annat stora hjärtan. Då använder jag alla möjliga rissorter som jag kan hitta. Om du har en bra stomme kan du också återanvända den med material utefter årstid. Det kan vara allt från björkris till syren, ormbunkar eller granris.

Smycka bordet, dörren eller väggen

Du kan också variera placeringen av kransen. Antingen kan den hänga på dörren, stå lutad mot en vägg eller varför inte ligga som en dekoration på bordet. Då kan man även sätta i ljusslingor, tipsar Annelie.

– Om kransen hänger utomhus kan den hålla i många veckor. Inomhus håller den inte lika länge, men du kan ta in den på julafton och ha som prydnad på julbordet.

Text: Sara Steinholtz Sparby

Så binder du en krans

Du behöver: Ståltråd, material från skog och trädgård, sekatör, dekorationstråd eller band, eventuellt limpistol.

Så här gör du:

  1. Samla material. Gå ut i skogen och samla på dig det material du tycker är fint, som olika typer av ris, kottar, mossor och lavar. PSST. Tänk på allemansrätten!
  2. Skapa en stomme. För att binda en krans behöver du någon form av stomme. Antingen kan du köpa en färdig av till exempel armeringsjärn, eller så skapar du en av kvistar. Ta till exempel en stor grankvist och böj den till en ring, vira sen ståltråden runt ett varv för att fästa.
  3. Fyll ut med ris. Fäst ståltråden i stommen. Klipp riset och gör mindre buketter som du fäster en och en på stommen med ståltråden. Sätt buketterna runt hela kransen. Gör gärna en ögla av ståltråden när du avslutar, så har du en bra hänganordning. TIPS! Ståltråd finns även i grönt, vilket smälter fint ihop med kransen.
  4. Dekorera. Fyll ut kransen med till exempel mossa och kottar. Dekorera den gärna ytterligare med ett gammalt band, ett tunnare rep eller varför inte pärlor. TIPS! Om kransen känns gles kan du fylla ut den med mossa eller kottar. Du kan också sätta i en ljusslinga i den färdiga kransen för hög mysfaktor.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.