Aktuellt från region västra Götaland

Regionchef Elin Larsson skriver om det aktuella läget i västra Götaland.

Efter en välbehövlig julledighet är vi igång med årets uppgifter. Det var flera nya som anställdes under 2022 (så även jag), vi börjar nu komma in ordentligt i arbetet och har ett spännande år framför oss!

Under slutet av 2022 var det bråda dagar med att få ihop kundbudgeter, men nu har vi en bra plan att jobba med under året och trakterna för de första månaderna är klara. Vi är glada att hälsa flera nya kunder välkomna till Skogssällskapet, och vi ser fram emot att tillsammans med er se över vilka behov och önskemål ni har och hur vi kan hjälpa till att utveckla era skogsfastigheter så att era mål nås.

I östra kanterna av regionen har vi tyvärr haft mycket barkborreangrepp under 2022, inventering både till fots och med drönare har lett till att områden lokaliserats och omhändertagits. Vi ser att det nu är i avtagande men vi måste fortfarande hålla koll – särskilt i hyggeskanter dyker det upp nya angrepp om än i begränsad omfattning.

Planteringssäsongen må kännas långt borta i vinterns grå kyla och mörka dagar – men det är nu vi förbereder oss genom att ta fram underlag, få check på plantbeställningar, upphandla entreprenörer och lägga en plan så att det till våren ska gå så smidigt som möjligt. Det är många plantor som ska i backen under en kort period!

Fredrik Jönsson som jobbar som skogsförvaltare i Skövde kommer att gå vidare och börja som fastighetsspecialist i företaget – det är roligt att vi kan utvecklas och få prova nya tjänster internt! Därmed söker vi nu en ny skogsförvaltare till Skövde som vi hoppas kan börja till våren.

Det har varit stor efterfrågan på energisortiment på grund av de höga elpriserna, och vi har utökat volymerna till flera värmeverk i området. Även barrmassaveden ligger på historiskt höga priser – så det är bra läge för gallringar.

Priset på timmer har sedan vintern-våren 2022 legat på en hög nivå. Där trodde vi på prissänkningar under slutet av 2022, men än har de inte kommit. Nu pratas det dock om inbromsningar av produktionen, och på sina håll är det tyvärr även aktuellt med uppsägningar.

Det positiva för vår inhemska skogsindustri är att vi på grund av den låga kronan ändå står oss väl på exportmarknaden.

Elin Larsson

Regionchef västra Götaland

Region västra Götaland innefattar länen Västra Götaland och Halland. Här finns kontor i Göteborg, Vänersborg, Skövde och Ullared.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.