Upplevelsevärden

#Upplevelsevärden

Att stärka en skogs upplevelsevärden – eller sociala värden – innebär att man sätter människors upplevelse av skogen i centrum.

Ofta handlar det om att man vill skapa en estetiskt tilltalande skog, som inbjuder till rekreation och friluftsliv och där den biologiska mångfalden gynnas. Här finns artiklar där skogens upplevelsevärden är i centrum.

Artiklar & reportage

  1. Skogsägarskolan: Utforska skogen tillsammans

    I 50 år har Skogen i Skolan jobbat för att elever från förskolan till årskurs 9 ska få ökad kunskap om skogen. Här kommer fem tips på roliga sätt att upptäcka och lära mer om skogen tillsammans med barn och barnbarn!

  2. Julklappstips från Mats Ottosson på Naturmorgon

    Julen står för dörren och mörkret lägger sig. Vad passar då bättre än att krypa upp i soffan med en god bok? Naturmorgons program­ledare Mats Ottosson ger sina bästa tips på böcker om skog och natur att ge bort i julklapp – läsupplevelser som dessutom

  3. Skogens sociala värden ger inkomster till skogsägare

    Intresset för naturturism ökar för varje år – och det innebär nya affärsmöjligheter för skogsägare. "Väldigt många människor värdesätter att få övernatta i en tyst skog helt för sig själva. Det gäller bara att vara öppen för att nyttja sin mark på olika

  4. Öka intresset för den brukade skogen med hjälp av interpretation

    Hur kan vi öka intresset för den brukade skogen hos allmänheten? Det var en av frågeställningarna bakom SLU-projektet ”Interpretation och naturvägledning för skogssektorn”, som finansierats av Skogssäll­skapet. Att använda interpretation som metod tror

  5. Hos skogsägaren Fredrik Solgesjö ska bärriset ge ett rikt djurliv

    Rätt träd på rätt plats, tall och bärris i symbios och ett foderskapande tänk i alla led. Skogsägaren Fredrik Solgesjös främsta prioritet är att skapa en harmoni mellan viltbruk och skogsbruk på sin fastighet i S:t Annas skärgård.

  6. Att gynna bärriset ger goda synergieffekter

    3 frågor till Johan Asp, regionchef och skogsförvaltare på Skogssällskapet, om hur man boostar bärriset på fastigheten.

  7. Trerättersmeny från Jasper Bergström på Kittelfjälls värdshus

    Röding från närliggande Malgomaj­sjön, ren från samebyn intill och hjortron, vildhallon och svamp runt knuten. För Jasper Bergström, som driver Kittelfjäll Värdshus, är lokala råvaror från naturen kärnan i hela verksamheten.

  8. Så gynnar du de goda svamparna i skogen

    De flesta matsvampar är inte enbart goda att äta och trevliga att plocka, de fyller en viktig funktion i skogens ekosystem också. Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet, förklarar hur du gynnar dessa svampar, även när du behöver göra

  9. Stärkande skog ­– gå ut i skogens hälsokostbutik

    I skogens skafferi finns mer än bara blåbär och kantareller. Bortglömda superbär, smarriga smaksättare och hälsobringande bark och kåda gömmer sig också bland träden. Lite som en dygnet runt-öppen hälsokostbutik – men kolla upp vad som ingår i

  10. Måltidsforskaren Richard Tellström: "Bär och svamp tillhörde överklassen"

    Skogen har i alla tider påverkat oss människor och vår svenska matkultur – men på olika sätt genom historien. Vi har pratat med måltidsforskaren Richard Tellström om bärplockning som fattigmanssyssla, glömda fiskar och överklassens frossande i skogens