Skogsägaren Staffan Michelson byggde ett lofthus i Hälsingland

Högt uppe på Åsberget vid Orbaden i Hälsingland står lofthuset som ska göra naturen mer tillgänglig för alla. Foto: Alexander Lindström

Ett rum där själen får vila – i samspel med naturen. Det var visionen när skogsägaren Staffan Michelson bestämde sig för att bygga ett tio meter högt lofthus på ett berg i Hälsingland.

– Vi behöver påminnas om att vi är en produkt av naturen, säger han.

Staffan Michelson, skogsägare och grundare av Bergaliv. Foto: Alexander Lindström

Namn: Staffan Michelson Titel: Advokat. Familj: Två vuxna barn och hund. Skogsinnehav: 35 hektar skog i Hälsingland.

Som det ofta är i livet var det ödets nyck som ledde fram till att Staffan Michelson befann sig på en auktion i Hälsingland och ropade in skogsmark med en nerlagd skidbacke i Orbaden.

Visserligen hade han redan i ung ålder bestämt sig för att någon gång i livet köpa skog i trakterna. Hans pappa, som kom från Hälsingland, hade nämligen berättat för honom att det var paradiset på jorden. Men att det skulle ske just där och då är i alla fall vad han själv kallar för ödet.

– Jag läste en annons i tidningen Ljusnan om ett skogsskifte. Bilden visade en kotte, ingenting annat, men jag och min fru åkte dit på vinst och förlust och blev förälskade från första stund. Att stå på toppen av berget och se ut över Ljusnans dalgång var en svårslagen upplevelse.

Landskapshotell sätter naturupplevelsen i centrum

Vyerna ledde ganska direkt till idén om att bygga ett landskapshotell på platsen – ett hotellkoncept med fokus på naturupplevelsen.

– Idén med ett landskapshotell är att göra naturen mer tillgänglig för alla – inte bara för äventyrare. Jag är övertygad om att alla människor har behov av att lyssna in och känna av de här stora sammanhangen som naturen ger, säger han.

Staffan Michelsons intresse för – och förkärlek till – skogen och naturen har funnits så länge han kan minnas. Redan på 70-talet provade han på livet som månskensbonde och i sitt yrkesliv som jurist har han länge jobbat med miljörätt.

– I början av min juristkarriär ledde frågan om naturens egenvärde ofta till konflikter. Det fanns tydliga motsättningar mellan produktionsintressen och miljöintressen som krävde att frågorna ställdes på sin spets i domstol.

I dag är det helt annorlunda, tycker han. Det finns en allmän respekt och ödmjukhet inför samspelet.

– Det vore såklart vansinnigt flum att tro att skogen bara ska finnas till för skönhets skull, men lika galet vore det att tro att skogsproduktionen kan ske utan stor respekt för naturen. Den här inställningen tycker jag att man möter i alla läger i dag.

Bergalivs lofthus är tio meter högt och ligger 370 meter över havet. Huset, som är ritat av arkitekten Hanna Michelson, är byggt i furu och med linisolering. Foto: Alexander Lindström

Valde Skogssällskapet som förvaltare

Respekten och ödmjukheten för skogen är en värdegrund som Staffan Michelson hela tiden återkommer till – så även när han nämner beslutet att ha Skogssällskapet som förvaltare.

– Det var lätt för mig att fascineras av Skogssällskapets idéer om det långsiktigt hållbara, och idén om att produktion och naturgivna förutsättningar måste gå hand i hand. Ett skogsbruk som enbart är produktionsinriktat och kortsiktigt är förödande för skogstillgångarna.

Det vore såklart vansinnigt flum att tro att skogen bara ska finnas till för skönhets skull, men lika galet vore det att tro att skogsproduktionen kan ske utan stor respekt för naturen.

Staffan Michelsons hållbara syn på skogen har även genomsyrat bygget av landskapshotellet. Det tio meter höga lofthuset som är ritat av hans dotter, arkitekten Hanna Michelson, är till exempel helt och hållet byggt i naturmaterial.

– Inga plaster eller kemikalier har använts. Huset är byggt i furu och med linisolering. När man är inne i huset känner man faktiskt av det. Huset mår väldigt bra, säger han.

Prisnomineringar och internationell uppmärksamhet

Efter en ganska komplicerad byggprocess – för det är inte helt lätt att bygga ett hus på sluttningen av ett brant berg – invigdes Lofthuset i maj förra året. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Projektet har fått stor uppmärksamhet i internationell press och arkitekturen har nominerats till priser av den prestigefyllda tidskriften ArchDaily. Dessutom har det redan kommit långväga gäster, bland annat från London och Los Angeles.

– Idén med landskapshotell finns ju redan på en del platser globalt sett, men det är fortfarande bara ett fåtal och vi försöker verkligen skapa någonting speciellt och unikt här.

Nu blickar Staffan Michelson framåt med förhoppningen att på sikt bygga totalt fyra lofthus.

För att förstärka konceptet samarbetar han med närliggande Orbaden Spa och Hotell för att kunna erbjuda olika upplevelsepaket, och i det gamla lifthuset finns numera ett ölbryggeri.

– En anledning till att vi verkligen vågar tro på det här är att det finns så pass mycket som händer i området samtidigt som det är väldigt avskilt på berget, säger han.

Staffan Michelson är övertygad om att den här typen av upplevelser kommer att bli allt mer viktiga för människor – inte minst när allt fler bor i städer.

– Vi människor är en produkt av naturen. För att kunna förstå både det storslagna och det allra minsta i livets alla sammanhang tror jag därför att vi behöver vara i och med naturen emellanåt. Vi behöver få möjlighet att lyssna in och se den, säger han.

Text: Malin Letser

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.