Paret Carlerby efter skogs­köpet: "Nu vill vi i lugn och ro lära känna skogen"

Mats och Heidi Carlerby. Foto: Privat

Mats och Heidi Carlerby är nu lyckliga ägare till 62 hektar skog. Foto: Privat

De träffades för fyra år sedan och fann varandra i intresset för skog och natur. Nu har Heidi och Mats Carlerby tillsammans köpt en skogsfastighet med målet att lära sig nytt, skapa ett hållbart skogsbruk, satsa långsiktigt och låta ett nytt livskapitel ta sin
början.

Både Heidi och Mats Carlerby är uppvuxna med närheten till naturen. Mats kommer från Östersund där hans farfar arbetade i skogen och där friluftsliv alltid var en naturlig del i vardagen. Heidi är född i Junsele där hon växte upp på ett jordbruk och där hennes föräldrar ägde och brukade skog.

– Min pappa avverkade väldigt försiktigt och använde virket till att bygga hus och en ladugård. Han var även tidig med hyggesfritt skogsbruk, berättar hon.

Men även om både Mats och Heidi trivdes bra med livet nära skogen ledde deras yrkesval till en annan typ av vardag. Mats började sin yrkesbana som officer vid Jämtlands Fältjägarregemente och numera jobbar han som forskare och lärare vid Försvarshögskolan i Stockholm. Heidi arbetade som kock och senare distriktssköterska innan hon vidare­utbildade sig och blev lektor inom folkhälsovetenskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

Idén om skog som investering började gro

Båda har under lång tid levt karriär- och familjeliv i tätorter och någon tanke på att investera i egen skog hade inte funnits – innan de träffades för fyra år sedan. De fann varandra i intresset för naturen och skogen och så småningom bestämde de sig för att köpa ett gemensamt fritidshus i Gnarp i Nordanstig.

– Vi tänkte ha det som fritidshus men kände ganska snart att det här är en plats vi vill satsa på. Vi trivs väldigt bra här, säger Heidi.

Sedan husköpet har paret ägnat allt mer tid i Gnarp och efter många skogs­promenader med fiske, bär- och svampplockning började en idé att gro: Tänk om de skulle investera i skog i Gnarp också?

Som av en tillfällighet dök en skogsfastighet upp till salu tidigare i år, bara några kilometer från deras hus. Paret gav sig in i och vann budgivningen.

– Säljaren uppskattade att vi har ett hus här i Gnarp och att vi planerar att bo här i framtiden, säger Mats.

Hitta sin egen väg som skogsägare

Skogsfastigheten består av 62 hektar skog varav 56 hektar i huvudsak är barrskog i olika åldrar. Resten av arealen utgörs av en myr och två nyckelbiotoper.

– Vår vision är att bedriva ett hållbart skogsbruk, berättar Heidi och Mats.

Ett första steg på vägen är att de nu försöker lära sig så mycket som möjligt om att äga skog och vilka vägval man kan göra som skogsägare.

– En utmaning som ny skogsägare är att det finns många olika perspektiv. När man lyssnar på personer som är kunniga får man ofta råd som går emot varandra. Det beror ju inte på att någon har fel, utan på att alla har olika övertygelser. Här gäller det att plocka russinen ur kakan och hitta sin egen väg – hur vill vi vara som skogsägare?

Det paret vet med säkerhet är att de vill bedriva hyggesfritt skogsbruk som är hållbart och långsiktigt, samt att skynda långsamt.

– Skogen står där den står. Nu vill vi i lugn och ro lära känna skogen genom att
vandra längs rågångarna och bara andas in skogsluften, säger Heidi.

Ekoturism lockar

På längre sikt har de däremot många olika idéer och visioner för sitt skogsägande. En av dem är att bygga någon form av ekoturism i trakten.

– Nordanstig är som Hälsinglands Gnosjö. Det finns en enorm kraft i företagandet och i byarna här och det är väldigt inspirerande. Dessutom har jag alltid haft en dröm om att vara egenföretagare, berättar Heidi.

Mats berättar även att skogsinvesteringen har lett till att han framöver planerar att ta jägarexamen och börja jaga tillsammans med jaktlaget i området.

– Att investera i den här skogen ger oss möjligheter till självförverkligande och en känsla av att komma hem till våra ursprung efter många år som stadsbor, säger han.

Båda är överens om att skynda långsamt. De har fortfarande många år kvar i yrkeslivet och ser ingen anledning att stressa.

– Det är ett nytt kapitel i våra liv, det ska få formas efterhand. Vi har utflugna barn, inga dyra boenden och har ingen anledning att stressa fram någonting. Här vill vi satsa och leva samt bygga något för framtiden, säger paret.

Den kommande tiden ser Mats och Heidi mest av allt fram emot att bara få vistas i sin skog.

– Vi känner redan nu att alla träd i den här skogen har en speciell plats i våra hjärtan. Det är en fin känsla att promenera runt här och känna att det är vår skog, säger Mats och Heidi.

Text: Malin Letser

Heidi och Mats Carlerby

  • GÖR: Heidi arbetar som lektor i folkhälsovetenskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Mats arbetar som lärare och forskare vid Försvarshögskolan i Stockholm.
  • BOR: Villa i Östergängsjö, Gnarp samt varsin liten lägenhet på sina respektive arbetsorter.
  • FAMILJ: Fem utflugna vuxna barn från tidigare förhållanden och ett barnbarn samt en schäfer.
  • INTRESSEN: ”Närheten till naturen här hemma i Gnarp är det centrala i vår fritid och våra liv. Att resa och vandra i fjällen är också intressen som vi delar.”

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.