På väg i sommar? Besök våra smultronställen!

Det finns så mycket fin natur och intressant kulturhistora att ta del av i vårt avlånga land. Skogssällskapet vill gärna lyfta fram några av de pärlor som finns ute på våra egna skogsfastigheter. Vi hoppas att du som är ute och reser i sommar hittar dit om du har vägarna förbi.

Södra Sverige, Östra Göinge kommun:

I Kullaskogen ligger både Sporrakulla gård - en välbevarad Snapphanegård från början av 1700-talet - och Rodatorpet som ses på bilden. Foto: Mikael Bengtsson

Kullaskogen – fina reservat och spännande kultur

I Kullaskogen finns fina naturreservat, ett strövområde och mycket kulturhistoria. Sporrakulla gård är en mycket besöksvärd och välbevarad snapphanegård från början av 1700-talet.

På Kullaskogen har Skogssällskapet anlagt ett strövområde Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. dit ni som besökare är varmt välkomna. Flera vandringsleder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. går genom terrängen och skyltar utmed vägen ger information om platser och företeelser. Rodatorpet (på bilden) ligger invid Skåneleden och är ett gammalt soldattorp som uppfördes 1818. Centrum för strövområdet ligger vid Sporrakullagården Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. dit varje år mellan 10 000 och 15 000 besökare kommer.

Guidade visningar av Sporrakullagården genomförs alla söndagar i juni, juli och augusti, kl. 13:00-17:00. Läs mer på hembygdsföreningens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

För dig som är skogsintresserad: Följ med på guidad tur av Kullaskogen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i våra kartor.

Mer informationom området: 

Händer i sommar i Östra Göinge kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Västra Sverige, Falkenbergs kommun:

Kärnebygds kvarn och såg har nyligen rustats upp och är väl värd ett besök. FOTO: Mattias Berglund

Nyrenoverade Kärnebygds kvarn och såg nära Ullared

På fastigheten Kärnebygd finns kulturhistoria i form av Kärnebygds kvarn och såg som är ett fint utflyktsmål. Kombinera om du vill med ett besök i Ullared, som ligger alldeles i närheten.

Kvarnen ligger vid dammen mellan Tjärnesjön och Kalvsjön. Nyligen lät Skogssällskapet renovera både kvarn och såg med stöd av länsstyrelsen och EU-medel. Kvarnen, sågen och området runt omkring sköts idag av en ideell förening, "Vänner av Kärnebygds kvarn och såg". 

Mer information om området:

Östra Sverige, Örebro kommun:

Dimbobaden. FOTO: Lotta Ågren

Dimbobaden vid Hjälmarens strand

Runt Dimbobadet finns både grönområde, skog och en grillplats. Kommunen sköter om badplatsen och det finns goda möjligheter att parkera.

Du kan läsa mer om Dimbobaden på Örebro kommuns webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Om du vill ta en promenad i våra skogar finns en parkering vid den gamla pepparkaksfabriken där du är varmt välkommen att parkera.

Mer information om vad som händer i Örebro:

Läs mer om att besöka Örebro med omnejd som turist Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Norra Sverige, Sorsele kommun:

För den som är fiskeintresserad finns fina flugfiskemöjligheter på Skogssällskapets fastighet Aha. FOTO: Hanna Triumf

Friluftsliv och fiske på Aha i Västerbotten

Det finns fina möjligheter till rekreation och friluftsliv på Skogssällskapets fastighet Aha, inte minst för dig som är fiskeintresserad.

Sorsele kommun rankas högt i fiskekretsar. Gargån är ett intressant fiskevatten och på den del av ån som rinner på Skogssällskapets fastighet är endast flugfiske tillåtet.

Mer information om området:

 

Mer information om Skogssällskapets fastigheter hittar du under "Våra egna skogar".

Skogssällskapet välkomnar besökare på sitt fastighetsinnehav inom ramen för allemansrätten och särskilda överenskommelser.

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.